wat je moet weten over

Testen op dieren?! – Alles wat je moet weten over dierproefvrije beautymerken!

collage
Tegenwoordig hoor ik meer en meer over niet alleen je eetpatroon, maar ook je volledige leven omgooien naar vegan-normen. Ook makeupproducten en skincare items die niet getest zijn op dieren horen daarbij. Benieuwd of jouw favorieten merken wel of niet op dieren testen? Lees dan zeker verder om alles te weten te komen!

Naast de veganlifestyle die ik tegenwoordig vaker zie verschijnen, merkte ik ook op dat steeds meer bekende beautyguru’s via hun blog of youtubekanaal aangeven hun stash stevig uit te dunnen en maar liefst alle merken die nog altijd op dieren testen volledig te bannen! Daarom leek het me wel eens tijd om aan dit actuele onderwerp een artikeltje te wijden.

Kleine disclaimer: In onderstaand artikel kan ik gewoonweg niet élk merk bespreken dat er beschikbaar is op de beautymarkt, dat zijn er helaas oneindig veel. Toch heb geprobeerd me toe te spitsen op namen uit de industrie die ons bekend in de oren klinken en waar wij hier in België of Nederland makkelijk mee geconfronteerd gaan worden. Verder kan je wel onder het artikel terecht voor een zeer uitgebreide lijst waar je ontzettend veel andere merken kan terugvinden.

Wat is dierproefvrij?
Veel merken die willen verkopen op de Chinese markt, worden verplicht (ja je leest het goed!) om te testen op dieren, heel erg jammer… Uiteraard is dit een heel erg grote doelgroep voor bedrijven en is het vanwege de Chinese wetgeving voor deze merken helaas niet anders mogelijk dan dat ze wél moeten testen.

Daarnaast is het ook belangrijk voor jezelf om een onderscheid te maken tussen enerzijds bedrijven die niet testen op dieren, maar nog wel dierlijke ingrediënten gebruiken (zijn dus niet vegan). Anderzijds dienen we ook eventjes stil te staan bij bepaalde merken die zelf dierproefvrij zijn, maar onder grote moederbedrijven vallen die niet dierproefvrij zijn.

Enkele opvallende merken
~ NIET dierproefvrij: testen dus op dieren
wel
wel-2
~ WEL dierproefvrij, maar onder een bedrijf dat NIET dierproefvrij is
welniet
~ WEL dierproefvrij: testen dus niet op dieren
niet-1
niet-2

Volledige lijst
Niet alle beautygerelateerde merken heb ik hierboven aan bod laten komen. Wil je toch graag een volledig overzichtje of ben je nog opzoek naar een specifiek merk, kan je altijd onderstaande lijsten raadplegen die je kan terugvinden bij de bronnen of een kijkje nemen op internet naar recente en actuele gegevens.

Mijn mening
Opvallend vind ik dat voornamelijk veel verzorgings- en skincareproducten zoals onder andere Garnier, Kneipp, Nivea, … toch voornamelijk nog wel op dieren testen. Ook duurdere merken die je kan vinden in parfumerieën zoals Chanel, Estée Lauder, Sisley, … testen allemaal op dieren.

Het ergste vond ik toch wel om te zien dat vele drogisterijmerken van bij ons die onder andere verkocht worden in Kruidvat en Etos zoals Maybelline, Bourjois, L’oréal, Max Factor, … allen stuk voor stuk testen op dieren. Hierdoor ben je voor budgetproof makeup al snel aangewezen op Catrice, Essence of online shoppen waar je merken kan vinden zoals W7, I Heart Makeup, Morphe, Nabla, …

Het meest jammere vind ik dat in onze moderne maatschappij met een veelvoud aan technieken en nieuwe technologieën er nog steeds heel veel bedrijven zijn die wel op dieren testen, terwijl ik echt wel denk dat er voldoende alternatieven zijn die ervoor zorgen dat dit niet langer noodzakelijk is. Daarnaast behoren enkele van bovengenoemde ‘no go’ merken zoals Yves Rocher tot mijn favorieten waarvan ik ook aardig wat producten in mijn kast heb staan, dit vond ik toch echt super spijtig om te lezen.

Bronnen
Uiteraard wist ik niet van alle merken of ze al dan niet op dieren testen, vandaar dat ik zelf om jullie een zo goed mogelijk beeld te kunnen geven nog wat opgezocht heb. Volgende websites hebben we enorm hard geholpen in m’n onderzoek en houden hun lijsten ook up to date:
~ crueltyfreekitten.com; ook hier
~ logicalharmony.net
~ naoki.nl; en hier

2 gedachten over “Testen op dieren?! – Alles wat je moet weten over dierproefvrije beautymerken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s