aanraders·DIY

DIY marmeren labels – organiseren en leuk opbergen!

20446431_1419673868118130_1874613375_o
Het is al weer een tijdje geleden, maar vandaag heb ik nog eens een DIY voor jullie die lekker handig is tijdens het opruimen, opbergen, stockeren en organiseren van allerlei spulletjes!

 

 

 

 

 

 

 

Zoals de vaste lezers onder jullie wel weten, studeer ik voor leerkracht secundair onderwijs. Nu heb ik dankzij m’n opleiding en de stages al heel wat (les)materiaal verzameld waaronder krijtjes, magneetjes, lijmstiften, werkbundeltjes, geplastificeerde quizkaartjes, … Tijdens de zomervakantie leek het me de geschikte moment om dit eens grondig uit te zoeken en ook weer netjes georganiseerd op te bergen. Hiervoor heb ik zelfs een handige grote doos die je kan rollen bestaande uit 3 vakken uit de Action.

Helaas zat er nog zo’n lelijke sticker op één van de vakken die er met geen mogelijkheid af te krijgen was en dit gaf echt geen netjes resultaat. Ook wilde ik graag voor mezelf makkelijker onthouden in welke lade ik wat had steken en zo ben ik op dit idee gekomen.

Wat hebben we nodig?
~ effen papier (kan wit of gekleurd zijn, naar eigen voorkeur)
~ papier met printje (kan je zo kopen of zelf afdrukken, zelf tekenen, … naar eigen voorkeur)
~ schaar, potlood, meetlatje en een lijmstift
~ gekleurde pen, stift, kleefletters, een symbool, … naar keuze
~ dubbelzijdige tape, foto-album klevertjes of posterbuddies

Knipsel.PNG

~ optioneel: een lamineermachine en lamineerhoesjes

Je kan ook 2 effen papieren gebruiken of 2 papieren met print naargelang het gewenste effect.

 
Stap 1
Meet allereerst grondig af enerzijds hoe groot je het etiket wil en anderzijds welke vorm je eraan wil geven. Zelf had ik de afmetingen genomen van die vieze sticker die ik wilde verbergen en ging ik voor een rechthoek van 12 cm bij 10 cm ongeveer. Dit teken je dan uit op het effen papier en knip je ook meteen uit.
meten20399343_1419673948118122_2036969859_o

 
Stap 2
Kies een leuke print uit, in mijn geval marmer. Deze ga je dan afmeten en iets kleiner knippen dan je oorspronkelijke effen papier, zodat het effen papier een soort van randje/kader onderuit je printje komt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om dit niet in dezelfde vorm te knippen, maar bijvoorbeeld in een hartje of iets dergelijks.

20399474_1419673928118124_1451953257_o
Zelf had ik een leuke notitieblok uit de Action met marmerpapiertjes om af te scheuren. Deze heb ik bijgevolg niet hoeven bijknippen en kon ik meteen opkleven op de witte effen papiertjes uit stap 1.

 
Stap 3
Nu is tijd om informatie op de etiketten aan te brengen, dit kan makkelijk in de vorm van woorden en letters, maar evengoed kan je er cijfers, data, symbolen, … opzetten. Dit kan je er opnieuw opkleven of je kan het zelf schrijven met een leuke stift of stempels.

Omdat ik de vakken economie en geschiedenis mag geven, heb ik 1 doos met spulletjes economie, 1 doos met spulletjes geschiedenis en 1 doos met wat algemeen materiaal in mijn Action opbergbox. Hierdoor schreef ik met een goudkleurige balpen de woorden ‘algemeen’, ‘ECO’ en ‘GES’ op mijn labels zodat ik voor mezelf makkelijk weet in welk opbergvak van de box ik wat kan terugvinden. Daarnaast vond ik het goudkleurige wel leuk afsteken en toch goed passen bij de marmerprint.

 
Stap 4 – optioneel
Op de kwaliteit toch wat meer te garanderen en het effect ook iets netter en professioneler te maken, besloot ik de gemaakte kaartjes/etiketten door mijn lamineerapparaat te halen en ze nog eens snel uit te knippen zodat ze geplastificeerd zijn.collage.jpg

 
Stap 5
Om de kaartjes vast te kleven op de gewenste plek, heb ik gebruik gemaakt van ‘poster buddies’. Dit had ik toevallig nog thuis liggen, maar je kan ook gewoon gaan voor wat dubbelzijdige tape of iets in die stijl. Het voordeel van die kneedbare lijmachtige stukjes is dat ik ze makkelijk weer kan verwijderen zonder dat ze mijn opbergbox beschadigen. Dit kan ook voor jou handig zijn indien je deze kaartjes op een muur, kast, … wil kleven. Zo kan je nadien nog iets wijzigen, weghalen, ergens anders hangen, wat rechter hangen, … omdat weghalen super makkelijk gaat en het ook geen sporen nalaat.collage.jpg

Eindresultaat
collage.jpg

Conclusie
Zelf ben ik echt wel tevreden met het uiteindelijke eindresultaat, de lelijke sticker is netjes verborgen en ik weet meteen in welke lade ik wat kan terugvinden. Twee vliegen in één klap! Oh en het ziet er ook nog eens leuk uit met dat marmer en de gouden details.

Doordat ik het geplastificeerd heb, blijft het veel langer mooi en kan ik het ook makkelijk schoonmaken indien er bijvoorbeeld stof op komt te zitten. Dankzij de ‘poster buddies’ blijven de kaartjes goed hangen, maar kan ik ze indien gewenst ook altijd verhangen (indien de indeling van de vakjes wijzigt) of makkelijk verwijderen wanneer ik nieuwe of andere kaartjes wil maken in de toekomst.

De letters zijn van veraf niet zo héél goed leesbaar omdat het ook een dunne pen was en dit op een drukker achtergrondje van marmer. Graag had ik de woorden opgeplakt met van die goudkleurige kleefletters, misschien als ik zulke letters ooit eens tegenkom dat ik dit nog kan toevoegen.

20446431_1419673868118130_1874613375_o.jpg

 

5 gedachten over “DIY marmeren labels – organiseren en leuk opbergen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s