ervaring·fototutorial·look·wat je moet weten over

Je gezicht shapen? De basics! – stap voor stap met foto’s, ook voor beginners

hoofdingsdBron: Pinterest

Al enkele jaren zijn termen als ‘contouren’, ‘strobing’, … helemaal in en iedereen lijkt het wel te doen. Aanvankelijk was ik hier niet helemaal weg van en heeft het me toch eventjes geduurd om dit onder de knie te krijgen. Vandaag laat ik jullie zien, hoe jij jouw gezicht perfect vorm kan geven op de juiste manier!
Je hebt het misschien wel al gezien of er over gehoord, maar tegenwoordig ‘shapen’ mensen werkelijk A-L-L-E-S gaande van hun gezicht tot de borsten en zelfs je nek achteraan. Ook benen, armen, handen en noem maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos…
collage.jpg
Bron: Instagram mwhairstyles –  cosmopolitan.nl – treatwell.nl – flair.be

Vandaag geef ik jullie een snelcursus over het shapen van je gezicht. Hierbij focussen we ons op wat shapen juist is, welke producten je nodig hebt, hoe het in z’n werk gaat, welke mogelijkheden er zijn, …

Zelf geef ik eerlijk toe, ben ik niet echt een pro in het shapen. Enerzijds omdat het me niet altijd even hard heeft geïnteresseerd (ik speelde veel liever met oogschaduwlooks en kleurtjes) en anderzijds omdat ik op dagdagelijkse basis in mijn everyday makeuproutine ook niet shape, maar enkel wat highlighter gebruik. Men zegt vaak “oefening baart kunst” en ik kan je vanuit eigen ervaring meedelen dat dit voor het vorm geven van je gezicht (en vele andere makeuptechnieken waaronder ooglooks of winged eyeliner) zeker en vast ook het geval is!

Wat?
Shapen wil eigenlijk zeggen dat we een vorm gaan creëren of iets wat meer vorm gaan geven. Hoe kunnen we dit doen? Door te werken met verschillende kleuren en ondertonen om zo enerzijds schaduw te creëren en anderzijds bepaalde punten naar voor te laten komen. Zo kan je bijvoorbeeld je gezicht smaller doen lijken, je neus wat fijner maken of zelfs je voorhoofd verkleinen. Wat je allemaal nodig hebt en hoe je deze producten dan moet gebruiken om diverse effectjes te verkrijgen, lees je hieronder verder.

Je kan opteren voor vloeibare- of crème producten of voor poederproducten. Als beginner zou ik je eerder een poedervariant aanraden, dit kan je toch makkelijker opbouwen en vlot blenden. Opteer je toch voor creamproducten, denk er dan aan dat je deze aanbrengt alvorens je gezicht af te poederen (je brengt best geen vloeibare crème producten meer aan over poederproducten). Zelf kan je dan hierna afpoederen met een doorzichtig poeder of je kan elk deeltje ‘setten’ met verschillende poederproducten zoals bronzer, contourkleur, highlighter, … om de effecten van je creamproducten extra aan te zetten.

Vooraf
Voor de tutorial hieronder gebruik ik zelf poederproducten. Vooraf heb ik dus foundation, concealer en oogmakeup aangebracht alsook m’n gezicht al ‘geset’ met een gezichtspoeder. Het shapen van mijn neus zal ik niet doen, omdat ik hier gewoonweg zelf niet 100 % thuis in ben en jullie geen verkeerde informatie wil meegeven.

Disclaimer: uiteraard kan je zover gaan als je wil in het shapen van je gezicht (bv. de zogenaamde clowncontouring), maar je kan er ook zelf voor kiezen om bepaalde delen weg te laten en bijvoorbeeld je neus niet te shapen. Daarnaast zijn er verschillende technieken en diverse manieren bestaande uit verschillende stappen. Hieronder leg ik uit hoe ik het zelf doe, dit is zeker en vast niet de enige noch perse de juiste manier die er bestaat.

Bronzer vs. Contour?
Bronzer heeft vaak een warme (lees: meer ‘oranje’) ondertoon en is geschikt om je huid wat meer warmte en kleur te geven. Net alsof je een paar daagjes in het zonnetje hebt gezeten, voor een ‘sunkissed’ look. Dit kan je dan ook vrij los en niet al te overdreven netjes aanbrengen met een grotere kwast, zo oogt het ook het meest natuurlijk en geblend.

Probeer voor jezelf uit te maken welke kleur voor jouw huidskleur het meest geschikt is, té oranje is nooit goed! Ga ook voor iets lichter dan je denkt dat je nodig zal hebben, dit geldt ook voor de contourkleur. Je zal merken dat het vaak donkerder uitpakt dan je in eerste instantie had verwacht en denk eraan, je kan de intensiteit van de kleur altijd opbouwen indien nodig. Het belangrijkste is dat het geheel er zo natuurlijk mogelijk uit komt te zien!collage.jpg
Links: bronzer – Rechts: contourkleur
Op de swatches zie je duidelijk de warme en koele ondertoon van beide producten

Contourkleuren zijn daarentegen een pak koeler en grauwer van ondertoon, ook wel askleurig. Hierdoor kan je perfect diepte en schaduw creëren en dit doe je dan ook best iets preciezer en voorzichtiger dan de bronzer. Gebruik dan ook een kleiner kwastje om netter te kunnen werken en beter te controleren waar je de kleur aanzet.

Beide tinten kan je aanbrengen aan je haarlijn (rondom het voorhoofd), langs de kaaklijn en onder je jukbeenderen (dit is ongeveer van je oor tot je mondhoek). De contourkleur kan je ook langs de zijkanten van je neus aanbrengen voor een slanker effect of onder je onderlip voor een voller effect. Zelf breng ik graag een klein klein beetje bronzer aan vluchtig over de neus omdat ik deze niet shape en ‘ie anders erg ‘kaal’/licht is ten opzichte van de rest van het gezicht dat wat meer kleur heeft gekregen door de bronzer.collage.jpgSommige producten zijn niet overwegend warm, noch overwegend koel en vallen onder de groep ‘neutraal’. Dit zijn super handige producten waarmee je eigenlijk de twee stappen in slechts één keer klaar speelt. Perfect voor wanneer je haast hebt of niet goed weet of je al dan niet een strakke en uitgesproken contourlijn wil, maar toch je gezicht net dat ietsje meer wil geven.

Baking?
Voor een strakkere contourlijn onder je jukbeenderen kan je nadien de ‘bakingtechniek’ toepassen, dit gebruikt men ook heel vaak onder de ogen om de concealer te setten en ervoor te zorgen dat deze niet in de lijntjes zal trekken. Je brengt dus een stevige laag los doorzichtig of wit poeder aan en laat dit een paar minuutjes ‘intrekken’. Nadien veeg je het gewoon weg met een grote poederkwast. Dit zorgt niet alleen voor een langhoudend matt effect, maar licht soms ook wat meer op en je kan hiermee je contourlijn die misschien wat te ver naar onder geblend is een beetje netter en strakker maken.collage.jpgGeen fan van baking? Je kan ook een licht crèmekleurig matt poeder gebruiken en deze onder de contourlijn aanbrengen om deze ‘op te schonen’. Zo krijg je eigenlijk hetzelfde bereikte effect als met de bakingmethode, alleen iets subtieler.

Blush?
Na het aanbrengen van foundation, concealer, gezichtspoeder, … kan je gezicht en met name je wangen wel wat kleur verliezen. Om deze frisheid terug te brengen, gebruiken we een blush. Deze zijn er in alle mogelijke tinten en varianten (shimmer, matt, satin, …) met warme (perzik, koraal, …) en koele (paars, babyroze, …) ondertonen. Afhankelijk van je ooglook, lipstick, kledij of gewoonweg hoe jij je die dag voelt, kan je het perfecte kleurtje uitkiezen!collage.jpgDit breng je losjes met een grote poederkwast voorzichtig aan op de appeltjes van je wangen. Tip: deze kan je makkelijk zelf vinden door even te lachen, het bolle gedeelte zijn de appeltjes. Bouw de kleurintensiteit rustig en geleidelijk aan op naar je eigen wensen, sommige blushes zijn nu eenmaal sterker gepigmenteerd dan anderen.

Highlighter?
Om bepaalde delen van het gezicht nu extra in de kijker te zetten en eigenlijk het effect te geven dat ze naar voor springen, het licht opvangen, … gaan we hier een highlighter of lichte kleur aanbrengen. Een highlighter is dus een glanzend poeder dat een mooie glow geeft wanneer je je hoofd beweegt. Dit breng ik het liefste aan op mijn jukbeenderen, in de binnenste ooghoek (geeft je een open blik) en de cupidoboog van m’n lippen.collage.jpgJe kan het ook nog aanbrengen op bijvoorbeeld je slapen, het puntje van je neus, de neusbrug, onder je wenkbrauw, kin, … Zelf heb ik een huidje dat iets vetter is, waardoor ik niet graag overal glanzende en glowy higlighter aanbreng om een ‘vettig’ effect te vermijden. Dit is natuurlijk naargelang je huidtype en je eigen voorkeur.

Een matte lichte crèmekleur is een goede vervanger indien je toch bepaalde delen wil oplichten, maar toch geen glinsterend of glanzend effect wenst. Dit gebruik ik steevast onder de wenkbrauw omdat ik deze wel een optische lift wil geven en het ook je ooglook mooi laat blenden en overgaan. Omdat ik geen fan ben van glitter en glans onder de wenkbrauw, gebruik ik dus liever een matte lichte kleur. Dit geeft je dus wel het gewenste effect waarbij je het oplichtende gedeelte dat naar voor komt behoudt, zonder de bijhorende glans.

Strobing?
De basis strobing techniek bestaat er eigenlijk uit dat je het bronzen en contourgedeelte eigenlijk weglaat en je enkel en alleen toespitst op het oplichten en naar voor brengen van die zaken die je graag extra in de verf zet. Dit zijn dan bijvoorbeeld je jukbeenderen, je wenkbrauwbot, … Hierbij ga je dus geen schaduw of donkere plekken creëren, maar houd je het bij het gebruiken van lichte tinten en highlighten voor een glowy look.

Voor jezelf: keuzes maken!
Voel jezelf absoluut niet verplicht om telkens een hele uitgebreide shaperoutine te doorlopen. Kijk waar jij jezelf goed bij voelt en wat mooi staat bij je eigen gezichtsvorm! Afhankelijk van de rest van je makeup is het ook niet altijd even ‘nodig’ dat je extreem hardcore gaat contouren. Zelf ben ik hier wel fan van als je bijvoorbeeld een stevige donkere smokey ooglook draagt inclusief nepwimpers zodat je gezicht ook wat extra dimensie krijgt en je het geheel wat uitbalanceert.

Op dagdagelijkse basis daarentegen kan het dan weer net heel onnatuurlijk lijken wanneer je gaat voor super strakke lijnen op je gezicht. Soms opteer ik voor alleen wat bronzer, soms contour ik met of zonder bakingproces erbij te betrekken. Vaak is het alleen blush en highlighter, wissel het een beetje af zou ik zeggen. Voel het zelf een beetje aan, speel er een beetje mee, test wat uit en je zal snel merken wat jij fijn vindt en wat niet.

Succes!

De ooglook heb ik gemaakt met de ‘liquid metal eyecream van Catrice‘ en de kwasten die je ziet komen uit de ‘Boozyshop Mermaid brush set‘.

Een gedachte over “Je gezicht shapen? De basics! – stap voor stap met foto’s, ook voor beginners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s