challenge·eerste indruk·ervaring·review·sport·tried & tested·wat je moet weten over

Tried & tested – 30 day flat belly challenge, werkt het echt?!

hoofding

Wat?
Deze 30 day flat belly challenge heb ik overgekregen via mijn jongere zus. Zij had ergens een afbeelding gevonden met een schema bestaande uit 3 basic oefeningen om elke dag te doen en dit aan een opbouwend niveau. Hier zou je dan zogezegd een platte buik van moeten krijgen, nou dat wilde ik wel eens zien. Zo gezegd, zo gedaan…

Waarom?
Over het algemeen zouden mensen mij omschrijven als mager, wat in principe ook zo is. Toch heb ik wel een klein ‘overhangend’ buikje, waar ik graag vanaf wil en die zeker wel wat platter mag. Helaas laat mijn lichaam het niet toe van af te vallen of te diëten, want gezien mijn gewicht en lengte ben ik best oké in verhouding en mijn BMI bedraagt ongeveer 17,8. Dit ligt lichtjes onder de grens van ongeveer 18,5 en wil dus zeggen dat ik eigenlijk iets te weinig weeg, maar niet overdreven dramatisch of ongezond. Afvallen in gewicht is dus geen optie en voor mijzelf een absolute no go.

Toch zou ik als het aankomt op het gebied van mijn buik wel wat centimeters in omtrek willen verliezen. Een combinatie van sporten en letten op je voeding zou het wel moeten doen, maar zoals ik al zei is diëten geen optie én eerlijk is eerlijk ik eet echt gewoon té graag té veel en té vettig (I know, wat een schande). Sporten doe ik eigenlijk ook niet meer sinds ik een tijdje geleden een break heb genomen van het hardlopen wegens een enkelblessure…

Hierdoor vond ik mezelf anders wel dé geschikte kandidaat voor het uittesten van deze challenge om te kijken of je effectief een platte buik kan krijgen door enkel en alleen dit schema te volgen, geen andere sport te beoefenen én gewoon te eten zoals ik altijd eet.

Disclaimer: Zelf heb ik ervoor gekozen om geen foto’s bij te voegen van eventuele vooruitgang, tussenresultaat, eindresultaat, voor- en na, … Dit omdat ik mezelf hier gewoonweg niet comfortabel genoeg bij voelde om zulke foto’s op internet te zetten. Daarnaast was ik bij het starten van de challenge vergeten een foto te nemen en is je buik regelmatig anders vanwege het tijdstip van de dag (’s morgens is ‘ie altijd veel platter dan ’s avonds), de tijd van de maand, of je een opgeblazen gevoel hebt, … Hopelijk kunnen jullie mij alsnog geloven op mijn woord wanneer ik hieronder vertel hoe het gaat, of ik verschil zie, een conclusie trek, …

 

Na 10 dagen
Momenteel zou ik zeggen so far so good! De ‘work out’ valt echt heel erg goed mee. Persoonlijk vind ik het niet heel zwaar, het vraagt echt heel weinig tijd van je dag, … Uiteraard gaat de ene dag al wat beter dan de andere, maar ik vind vooral de legraises wel het zwaarste.

Is mijn buik al platter? Dat helaas nog niet…
Hopelijk komt er nog verandering in tijdens de 20 resterende dagen.

crucnh

Na 20 dagen
Urgh… ik begin lichtelijk gedemotiveerd te geraken, omdat ik gewoonweg niet echt een denderend verschil opmerk. Op zich ben ik wel tevreden dat ik nog altijd netjes elke dag alle oefeningen doe en de dagen nadien nooit last heb van pijne of stijve buikspieren. Zelf sta ik er ook wel van versteld wat ik ondertussen al kan (gezien het feit ik NOOIT sport en absoluut geen conditie of uithoudingsvermogen heb). Over de 100 crunches en bijna twee minuten planken, ben ik stiekem toch een beetje trots op hoor voor een sportamateur te zijn. De legraises die ik de eerste dagen zo zwaar vond, hebben hun plaatsje moeten afstaan aan het planken. Dit ‘zo lang’ uithouden is echt een regelrechte marteling… De laatste dagen heb ik gewoon een leuk muziekje opgezet (hell yessss Ed Sheeran) om het planken wat dragelijker te maken en zo lijken de seconden toch wat sneller weg te tikken.

Nog 10 dagen te gaan alvorens ik een definitief eindoordeel kan opmaken.
Fingers crossed dat we toch nog een opmerkelijk verschil tegemoet gaan?!

leg raises

Na de volledige 30 dagen
Deze challenge is al bij al veel sneller verlopen dan ik eigenlijk gedacht had. Misschien ga ik het stiekem nog wel missen, haha! Vooral op het einde vond ik het erg motiverend om van jezelf te merken dat je wél degelijk over de 100 crunches, meer dan 50 legraises en maar liefst 2,5 minuten kan planken.

Merk ik nu na 30 dagen zwoegen en zweten een verschil? Ja en neen…
Mijn buik is eigenlijk niet platter geworden, echt jammer! Toch merk ik wel degelijk wat verschil als het aankomt op uithoudingsvermogen en wanneer ik mijn buikspieren opspan, zijn ze wel degelijk veel steviger en ‘harder’.

plank

Conclusie
Eerst en vooral is mijn jongere zus haar buik wel platter geworden door deze challenge vol te houden, wel moet ik erbij vermelden dat zij ook op haar voeding heeft gelet en dus ook wat kilo’s is kwijtgespeeld.

Verder over de challenge zelf kan ik zeker zeggen dat het een laagdrempelige methode is om te starten met buikspieroefeningen. De eerste dagen vallen zo goed mee en zijn zelfs ‘makkelijk’ te noemen, zelfs voor beginners zoals ikzelf. Het positieve eraan vind ik dat je het eigenlijk overal kan doen en je niet speciaal ergens heen moet zoals bijvoorbeeld naar het park, de fitness, … Het duurt ook slechts enkele minuutjes van je hele dag, zeker in het begin dus het is super snel gedaan. Hierdoor zet je ook sneller de stap om er aan te beginnen en het vol te houden omdat je het bij wijze van spreken nog eventjes snel kan doen in je pyjama voor het slapengaan.

Daarnaast bouwt het elke dag op met een heel klein stapje. Zo houd je het ook langer vol omdat je jezelf mentaal kan motiveren met “het zijn MAAR 5 crunches meer dan gisteren, het zijn MAAR 2 legraises meer en het zijn MAAR 5 seconden extra planken. Als ik het gisteren kon, dan vandaag ook!”

Toekomst?
Ga ik nog verder met buikspieroefeningen? Volgens mij wel, want ik heb nu toch een maandje lang al iets of wat opgebouwd en wil dit niet zomaar verloren laten gaan. Wel zal ik opzoek gaan naar een vollediger of uitgebreider schema waarbij ik ook meer de nadruk kan leggen op de buikspieren die wat lager liggen en de schuine buikspieren. Bij deze challenge had ik toch vooral het gevoel dat de bovenste buikspieren getraind werden.

Om mijn buikje kwijt te spelen, zal ik toch wat meer uit mijn pijp moeten komen vrees ik. Een combinatie van buikspieroefeningen en een andere sport misschien? Ook is het wel over het algemeen zo dat je pas verschil kan zien na enkele maanden volhouden, we will see …

Nog een andere challenge die het uitproberen waard is volgens jullie? Laat het dan zeker weten in de reacties en dan zal ik mij opofferen weer een poosje ‘af te zien’ speciaal om te checken of het écht werkt!

 

Schema
Wil je zelf aan de slag met deze 30 dagen flat belly challenge en het zelf eens uitproberen?
Hieronder kan je het schema vinden dat ik gevolgd had.

Dag 1
– 15 crunches
– 6 legraises
– 10 seconden planken

Dag 2
– 20 crunches
– 8 legraises
– 15 seconden planken

Dag 3
– 25 crunches
– 10 legraises
– 20 seconden planken

Elke dag komen er dus 5 crunches, 2 legraises en 5 seconden planken bij de vorige dag bij. Zo bouw je op tot dag 30 waarbij je maar liefst 160 crunches, 64 legraises en 155 seconden plank doet!

d3464bbc34e4318bc4722c41465b273b
Bron van alle foto’s: Pinterest

Een gedachte over “Tried & tested – 30 day flat belly challenge, werkt het echt?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s