eerste indruk·ervaring·review·tried & tested·wat je moet weten over

Eenvoudig leven Agenda 2019 – mijn ervaring en review!

Al enkele maanden geleden won ik via één van mijn favoriete collega-bloggers (Anja, dikke merci!) de ‘Eenvoudig leven Agenda 2019’ die ik ontving via de post voor de aanvang van het nieuwe jaar. Aangezien ik helemaal into to-do lijstjes, plannen en organiseren ben, is deze agenda dus perfect. Vooral omdat hij beweert je te leren focussen op de essentie en de rest los te laten. Nu heb ik hem ondertussen al enkele weken in gebruik en geef ik jullie mijn mening over deze manier van plannen en de agenda in het algemeen.

Het kaft
collagekaft.jpg
De agenda komt met een stevige kaft in een fris fel groene kleur, een tekening van een gelukkig uitziende vrouw in het gras (?) en natuurlijk de titel. Onderaan staat nog te lezen ‘focus op wat essentieel is en laat de rest los’, wel even een broodnodige reminder denk ik soms in de hels drukke tijd waarin we de dag van vandaag leven.

Op de achterzijde staat heel beknopt het doel van de agenda omschreven, namelijk je eigen koers varen in een wereld vol indrukken. Je zal leren om te focussen op wat echt belangrijk is voor jezelf en niet zo zeer op wat anderen van je verwachten. Binnenin zit ook een blauwkleurig lintje, handig om aan te geven waar je ergens in je agenda zit.

Vooraan
51747334_310468276483341_8811768939873828864_n.jpg
Bij het openslaan van de agenda word je meteen geconfronteerd met een duidelijk voorbeeld van hoe je thema’s kan kiezen met bijhorende acties en een eventuele evaluatie. Dit heb ik zeker de eerste keren gebruikt als voorbeeld om dan toe te passen op mijn situatie en mijn doelen, zo wist ik beter hoe en wat en kon ik duidelijk vlotter aan de slag.
51532664_827584600939365_1349965176694112256_n.jpg
Dan krijgen we de titelpagina, waar ik nog een leuke quote opplakte die ik kreeg van één van m’n lieve collega’s op school. Verder zal je dan het zogenaamde Memorandum vinden waar je al je gegevens kan noteren en krijg je een overzicht van het jaar 2019-2020 met de (helaas voor mij Nederlandse) vakanties en feestdagen.

Dan gaat de eigenlijke informatie van start met uitleg over het ‘waarom’, de ‘wat’, het ‘hoe’ en de tips van deze agenda.

Tussendoor
51003445_1223105294511131_893772742858375168_n.jpg
De agenda vertelt je vooraf dat je bij elke start van een nieuwe maand ofwel een inspiratiepagina ofwel een valkuilenpagina vindt. Hierbij focussen ze elke maand op een specifiek iets zoals bijvoorbeeld in mei het vormgeven van je missie of in april over het te veel willen.

Het plan-gedeelte
In het begin was het even zoeken en komt er veel op je af door de intropagina’s met informatie en de voorbeelden, maar nadien komt er rust en structuur in. Elke week ziet er netjes hetzelfde uit: op de linkerzijde een kolom voor je thema’s waar je aan wil werken (bv. sport) en een kolom voor je acties (bv. 2x gaan lopen en 1x groepsles) en dan op de linkerzijde voor elke dag van de week 1 vakje met naam en datum. Zaterdag en zondag zitten wel verwerkt in één vakje. Helemaal bovenaan elke week kan je nog een quote, vraag of tip terugvinden.
51325139_357964378267025_960353141197373440_n
Achter ongeveer 4 pagina’s per maand met zo’n weekplanning vind je dan de bladzijden gevuld met de evaluatievragen per week. Zo kan je elke week eventjes doorbladeren en hier je evaluatie van die specifieke week netjes invullen en aan zelfreflectie doen.
51059226_290574428307437_9192820766247223296_n

Achteraan
Na je laatste weekplanning vind je een jaarplanner zodat je bepaalde afspraken of vakanties voor 2020 al in grote lijnen kan uitschrijven om mee te ‘nemen’ naar volgend jaar en je agenda dan. Nog twee pagina’s met veelgestelde vragen, wat informatie over de schrijfster Nynke Valk en lege pagina’s om te gebruiken als notitiepagina’s. Alsook om af te sluiten net als in het voorste gedeelte van de harde kaft een ingevuld fictief voorbeeld van zo’n weekplanning met thema’s, acties en evaluatie, met andere woorden inspiratie en voorbeelden genoeg!

Conclusie
Het hele concept van de agenda vind ik super en ik denk écht oprecht dat heel veel mensen hier iets aan zouden hebben. Gewoon het feit dat je één keer in de week een momentje voor jezelf neemt om rustig te plannen en na te denken over wat je wil bereiken en vooral HOE je dit in kleine stapjes CONCREET kan aanpakken. Ook de reflectiemomenten met specifieke vragen zetten je aan het denken en door te kijken naar wat je wel en niet aanpakte ervaar je sneller kleine succeservaringen en kan je vlotter bijsturen waar je wil. De tips & tricks doorheen de agenda en aan het begin van elke maand zijn ook echt een goede hulp!

De enige minpuntjes of puntjes van kritiek vind ik allereerst de kaft, ik vind het persoonlijk een beetje kinds en opvallend. Niet echt een zakelijke agenda die ik zo meteen op tafel zou durven nemen tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Het formaat is niet extreem groot, maar het neemt toch wel genoeg plaats in en weegt ook wel ‘wat’. Het is geen compacte agenda, laat ons stellen.

Daarnaast vind ik in het effectieve agendagedeelte de vakjes te klein. Misschien schrijf ik groot, maar ik werk in twee verschillende scholen dus wil netjes mijn lesuren kunnen noteren + vergaderingen + mijn sportmomenten + andere afspraken + to-do dingen + … hier is gewoon amper ruimte genoeg, voor mij althans. Had dan misschien liever gezien een pagina met je thema’s en acties en de pagina daarnaast de reflectie waar je na je week naar terug kan gaan en dan op de volgende pagina twee pagina’s om je hele week over te spreiden.

Prijs en verkrijgbaarheid
De Eenvoudig leven Agenda 2019 is te koop bij onder andere Bol.com voor 16,99 euro.

De agenda loopt tot 5 januari 2020 dus desondanks het feit dat we al februari zijn, vind ik het nog niet te laat om hem alsnog aan te schaffen. Zeker voor die prijs én als je denkt dat hij een meerwaarde kan bieden, vind ik het nog de moeite waard om er dan nog 11 maanden geniet van te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s