aanraders·eerste indruk·ervaring·in the spotlight·musthaves·review·tried & tested

Herbruikbare wattenschijfjes review – pluspunten voor je milieukarma!

61345374_1237182803108303_4422904463258288128_n
Nou met de vele klimaatacties viel het natuurlijk niet te missen, maar ik denk dat we zonder overdrijven kunnen zeggen dat het niet langer vijf voor twaalf, maar al dik na twaalf is als het aankomt op ons klimaat en zorg voor het milieu. Zelf probeer ik hier en daar mijn steentje bij te dragen (al kan het om eerlijk te zijn nog pakken beter, you gotta know your flaws) door te letten op m’n plasticverbruik en verwijder ik ondertussen al bijna twee jaar lang ’n make-up met herbruikbare/uitwasbare make-up remover doekjes van Action. Een tijdje terug stootte ik via de Instagram van An Kusseler op een gelijkaardig concept, maar dan in de vorm van wattenschijfjes, ik was gelijk vol enthousiasme, bestelde ze diezelfde avond nog en pende ik na wat gebruik voor jullie m’n eerlijke mening neer…

Wat?
Nadat ik dus al lange tijd mijn make-up verwijder met herbruikbare doekjes, begon ik me mateloos te storen aan de hoeveelheid wattenschijfjes en wattenstaafjes je na 1 keer gebruiken weggooit. Een klein rekensommetje leverde me ongeveer 730 watjes en 1 095 wattenstaafjes op die per jaar in m’n afvalemmertje verdwijnen. Dan moet je nog weten dat dit berekend is aan ‘slechts’ 2 wattenschijfjes per dag, want volgens mij gebruiken er heel wat mensen heel wat meer wattenschijfjes op een dag dan ik, gezien ze hier veronderstel ik make-up mee zullen verwijderen.
collage.jpg
Bon, de wattenschijfjes kwam ik tegen via An Kusseler (geweldige make-up artiste die ik al lange tijd volg op Instagram) en ze was zo vriendelijk om het linkje te delen met haar volgers. Na wat googelen besloot ik inderdaad dat dat me de beste optie leek, want niet geheel tot mijn verbazing kon je herbruikbare of uitwasbare wattenschijfjes nog niet zo makkelijk (online) vinden. Ik besloot na wat overwegen om op safe te spelen en te starten met 1 setje om het eerst eens uit te testen. Dit bevat 10 watjes die komen in een wasnetje, handig om op te hangen in je badkamer, je watjes samen te houden en uiteraard om ze veilig te wassen in de wasmachine (hallelujah voor watjes die zo niet worden opgegeten, zoals die verdomde sokken).

‘Verpakking’
61189270_2271553499579439_3420284226778431488_n.jpg
Nu ja het is eigenlijk heel simpel, what you see is what you get. Een basic, toch degelijk wasnetje in een niet te opvallend kleurtje (lees: kan prima in ieders badkamer) met touwtjes en je 10 watjes. De wattenschijfjes zijn ietsjes groter dan een standaard wegwerp wattenschijfje, maar dit stoort niet echt. Moesten ze kleiner zijn, zou je er gok ik meer hinder van ondervinden.

Let’s test!
Nagellak
Allereerst val ik gelijk met de deur in huis en geef ik jullie graag volledige transparantie. De wattenschijfjes heb ik niet getest met een nagellakremover voor het afhalen van nagellak omdat ik zelf niet dacht dat je dit enerzijds überhaupt zou kunnen uitwassen. Laat staan dat het aan te raden is om zelfs een uitgewassen watje waar zulk sterk product heeft opgezeten – desondanks het feit dat het gewassen is -, nadien te gaan gebruiken op je gezicht of nog erger op je ogen. Goed, dan weten jullie dit alvast, staat jou natuurlijk geheel vrij om dit zelf alsnog in de praktijk te testen hoor.

Gebruikstip!
Wat me meteen opviel bij het gebruik, is dat je of meer product moet aanbrengen dan je anders zou doen. Komt dit omdat ze groter zijn of omdat ze meer absorberen dat weet ik niet, in ieder geval dit haalt wel je milieupunten wat naar beneden. Toch loste ik dit snel op door gewoon evenveel product te gebruiken, maar het niet te verspreiden over men hele watje en alleen te concentreren in het midden. Bij het over je gezicht of ogen gaan, merk ik toch dat je de buitenste rand weinig tot zelfs niet gebruikt dus hoef je ook je watje niet te doordrenken. Eens je dit ‘onder de knie hebt’, wordt het een gewoonte en doseer je vanzelf perfect.

Make-up afhalen
60946437_2248958898752881_27905265810538496_n.jpg

Om make-up te verwijderen, werken de wattenschijfjes prima. Ze voelen zeker zacht aan en ik merk in het resultaat of de efficiëntie niet echt een verschil met gewone wattenschijfjes. Er blijven nog kleine restjes make-up achter (voornamelijk mascara) maar hé dat heb ik met gewone watjes ook, vandaar dat ik al lang geleden volledig ben overgestapt naar die herbruikbare doekjes want die laten niets op je gezicht zitten.

Skincare
Zelf wilde ik ze dus vooral gaan gebruiken om lotion aan te brengen of om eens met een micellair water over m’n gezicht te gaan. Hiervan worden mijn gewone watjes sowieso niet heel smerig, dus vond ik het altijd extra zonde deze weg te gooien. Ook dit gaat met deze watjes helemaal prima, niets op aan te merken, het voelt aangenaam en fijn aan.

In en uit de wasmachine
65949590_680468662366150_328608196925063168_n.jpg
Na het wassen, merkte ik wel dat ze enerzijds niet meer helemaal rond zijn vanwege een beetje gaan ‘opkrullen’. Eerlijk? Mij stoort dit nu niet echt hoor, ze werken nog altijd hetzelfde, ben alleen benieuwd of dit met de wasbeurten zal verergeren, maar ik gok van niet. Wel opvallend is dat het watje dat ik gebruikte om te ontschminken niet proper uit de was is gekomen, zonde!

Conclusie
In m’n ideale wereld zouden deze wattenschijfjes nog net wat meer op punt staan. Hiermee bedoel ik dat je ze idealiter in een perfecte wereld nog zou moeten kunnen gebruiken met remover om nagellak af te halen en dat wanneer ze je gebruikt voor het verwijderen van make-up ze na het wassen toch wel écht terug schoon zijn.

Voor je dit opneemt als ‘ze is niet tevreden’, dit ben ik absoluut zeker en vast wel. Zelf was ik sowieso al gelijk blij dit initiatief op de markt te vinden en voor mijn persoonlijke verwachtingen zijn ze dubbel en dik geslaagd. Aangezien ik mijn make-up altijd al verwijder met een ander alternatief (de herbruikbare/uitwasbare doekjes van Action die btw onbeschrijfelijk fantastisch zijn, check hier de review!) en ik deze watjes dus alleen wilde gaan gebruiken voor het aanbrengen van lotion of tonic over m’n gezicht, heb ik er niets dan lovende woorden over.

Kortom, deze wattenschijfjes zijn een aanrader voor jou als je ook op een makkelijke manier minder afval wil produceren en duurzamer of meer eco wil leven en je voornamelijk wattenschijfjes gebruikt om aan skincare (lees: micellair water, een hydraterende lotion, …) te doen. Indien je deze specifieke wattenschijfjes wil gaan gebruiken bij het verwijderen van je make-up raad ik ze je niet aan, maar wel die (voor de honderdste keer, promise no spon) herbruikbare removerdoekjes van Action. Deze geven je nog dubbele milieupunten, want om deze te gebruiken, heb je niets meer dan alleen water nodig en bespaar je nog eens op ontschminkproducten!

Voor mij werkt de combi van de Action doek en deze wattenschijfjes helemaal top, het enige dat ik nu nog graag wil aanpakken in m’n badkamer zijn de wattenstaafjes voor je oren, make-up foutjes bij te werken, … Heb jij hier tips voor? Let me please know in de reacties want ook hier gooi ik er op een dag regelmatig wat van weg en da’s gewoon zonde hé… #zerowaste

Prijs en verkrijgbaarheid
Bestellen deed ik via Amazon voor 8,99 euro plus nog wat verzendkosten, dus ik gok dat ik iets van een 12,00 euro kwijt was in totaal voor setje van 10 stuks met bijhorend wasnetje.

Wat vind jij van zulke initiatieven als Plastic Free July, mei plasticvrij, #zerowaste, …? Doe je zelf mee om je impact op het milieu te beperken, zo ja hoe?

Een gedachte over “Herbruikbare wattenschijfjes review – pluspunten voor je milieukarma!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s