ervaring·nieuws·persoonlijk·update

Doelen voor het jaar 2019 & tips voor jouw goede voornemens!

a190b0a0bc37b27e5ed709fe4923ef60
Net zoals vorig jaar wil ik starten met het toewensen van jullie, mijn lieve lezers, van een prachtig 2019 vol goede gezondheid, maar vooral dat je gelukkig mag zijn! Het leven zit vol verrassingen, mogen het voor jou dit jaar ook weer meer positieve dan negatieve zaken zijn die op je pad komen en geniet er met volle teugen van!

Naar aanleiding van het artikel van vorige week waarin in terugblikte op mijn doelen van 2018, leek het me misschien wel leuk om niet alleen te checken of ik m’n doelen bereikt had, maar om jullie ook een kijkje te geven in wat ik voor mezelf vooropstel in het jaar 2019. Misschien kan je er wat inspiratie uithalen en kan ik je nog wat tips geven om jouw doelen op te stellen of om je doelen makkelijker vol te houden en te behalen.

1
Op gezond en sportief vlak heb ik vorig jaar een mooie basis gelegd waar ik zelf echt trots op ben en waar ik met fierheid op terugblik wetende dat ik van nul was gestart. Dit jaar wil ik dan ook sowieso volhouden, maar ook vooruit gaan en nieuwe eindmeten behalen.

~ 60 minuten lopen & 10 km lopen
Nadat ik rond juli was begonnen met start to run, zit ik momenteel aan een 6-tal km en kan ik bijna 50 minuten aan één stuk door lopen. Nu zie ik me mezelf graag pushen naar de 60 minuten en liefst nog langer zodat ik 10 km kan lopen, een mooi doel waarvan ik wel denk dat ik het kan behalen in 2019.

~ meer krachttraining doen
Momenteel heb ik eigenlijk altijd cardio gedaan waaronder het lopen en de groepsles step, dit zou ik graag willen aanvullen met wat meer krachttraining. Begrijp me niet verkeerd, ik wil verre van een super gespierd lichaam à la bodybuilders, maar een beetje versterking van de spieren voor een net wat strakker lichaam lijkt met niet verkeerd. Ook hoorde ik al meermaals dat je om goed te kunnen lopen en minder kans te hebben op blessures je best inderdaad ook wat spieren traint zodat ze steviger zijn, dus dit zou mijn lopen dan ook ten ineens goede komen (win-win).

Hoe zie ik mezelf dit momenteel aanpakken? Nog niet in de fitness zelf met allerlei toestellen en apparaten want to be honest ken ik hier letterlijk niks van. Wel in 2 groepslessen per week waarbij ze trainen met gewichten, ééntje is de total body workout en ééntje is de bodypower. Dit is voor mij al zeker meer dan voldoende gezien ik start van nul. Het fijne is dat we in deze lessen trainen met hele lichte gewichten (wat we stilletjes aan kunnen opbouwen) en er ook iemand is die zegt welke oefening we doen, hoe vaak en of ik het correct uitvoer.

~ minder (ongezond) snacken na de fitness of ’s avonds
Diegene onder jullie die ook sporten, herkennen het misschien wel. Is het goesting in eten of heb je echt honger na een workout? Veel te vaak kwam ik in 2018 thuis van de fitness en propte ik alles wat ik kon vinden nog met gemak naar binnen, gaan fitnessen voor niets denk je dan? Nou ergens waarschijnlijk wel, maar ik vond dit nu ook niet zo erg omdat mijn doel van het fitnessen niet was om af te vallen, toch blijft het natuurlijk zonde.

Het ideale scenario is waarschijnlijk niet toegeven aan je cravings of een stuk fruit nemen. Helaas ken ik mezelf beter dan dat en weet ik dondersgoed dat dit me niet gaat lukken… In plaats daarvan wil ik in kleine stapjes vooruit en zal ik een grote tas thee drinken (dit vult namelijk goed en geeft ook de smaak dus neemt misschien het ‘goesting hebben in’ weg?), een paar chipjes of snackjes in een kommetje doen want het is beter dan 1 de hele zak leeg te eten, 2 ik weet dat ik te lui ga zijn om nadien meer te halen en 3 het is sowieso beter dan bij de Quick twee hamburgers naar binnen te spelen.

~ lenigheid opbouwen
Van alle opgesomde doelen, lijkt mij deze het moeilijkste om te behalen. Want ik ga hier sowieso tijd voor moeten maken en ook nog eens op regelmatige basis, ik vrees dat ik hier niet altijd zin in ga hebben en zeker niet na een dagje werken waarbij ik ook al naar de fitness ging. Hoe ik dit concreet ga aanpakken, I have no clue… yet! Misschien eens wat research doen en wat YouTube video’s checken à la lenigheid voor dummies en wie weet kan ik tegen volgend jaar wel in split gaan zitten 😉

Last but not least, wil ik het doel van vorig jaar ‘meer (water) drinken per dag’ blijven volhouden en nog beter omzetten in de praktijk.

3
Op beroepsmatig vlak vind ik het momenteel best prima met mijn job in twee verschillende scholen en de losse opdrachten die ik doe voor PromoPlan (beautyconsulente & brandambassador). Het is voor mij de perfecte mix van twee zaken die mij nauw aan het hart liggen, lesgeven en bezig zijn met beauty & cosmetica. Graag zou ik naar volgend jaar toe proberen opnieuw een job te pakken te krijgen in het onderwijs en liefst wat meer uurtjes dan dit jaar. Voor mij hoeft het niet persé een full-time te zijn, maar stilletjes aan doorheen de jaren de uren opbouwen lijkt me wel fijn, dus meer uurtjes dan dit schooljaar zijn zeker welkom. Of ik op dezelfde school/scholen aan de slag zal blijven, kan ik nu nog niet zeggen.

2
De doelen op vlak van beauty van 2018, ga ik dit jaar gewoon aanhouden. Er komen voor mij persoonlijk niet meteen nieuwe doelen bij waar ik zo snel kan opkomen. Bij deze weer een jaartje waarin ik ga proberen élke dag netjes mijn make-up te verwijderen, consequent aan skincare te doen en producten volledig op te gebruiken. Lekker verder bouwen op wat ik in 2018 al deed.

4
Vorig jaar konden jullie in de rubriek varia al lezen dat ik meer wil sparen, dit blijft denk ik sowieso opnieuw een doel, waar ik hopelijk nu ik werk in plaats van studeer en meer centjes verdien wat meer werk van kan maken. Dit jaar komen er voor mij twee doelen bij.

~ minder plastic gebruiken
In 2018 heb ik meermaals artikelen gelezen op de blog van Anja (zeker checken hier!) over zo weinig mogelijk plastic gebruiken etc. Dit heeft mij echt zó bewust gemaakt van hoeveel plastic wij in godsnaam constant en overal gebruiken terwijl dit vaak compleet nutteloos is of te vermijden valt. Sinds ik hier op ben gaan letten, kan ik het niet meer ‘ont’zien, het valt me overal zo erg op, verschrikkelijk vind ik het.

Bij deze wil ik er dan ook echt op gaan letten, ik weet dat het ongelofelijk moeilijk is en je er vaak niet altijd iets aan kan doen. Bijvoorbeeld ik ga eten bij McDonalds en ik heb dorst, dan wil ik natuurlijk iets drinken, maar water krijg je wel in een plastic flesje *zucht*… Ook wat mijn mama in de supermarkt koopt, heb ik niet echt in de hand natuurlijk. Toch wil ik proberen waar ik persoonlijk kan om het zo veel mogelijk te vermijden door onder anderen een waterfles te gebruiken die je telkens kan hervullen, een herbruikbare shoppingtas (zo ééntje die je kan opvouwen in een klein hoopje dat in je tas past) meenemen en in winkels geen plastic tasjes meer meekrijgen, geen rietjes gebruiken, geen plastic dekseltjes op mijn kartonnen bekers bij bijvoorbeeld Quick, …

~ mijn auto consequent opgeruimd houden
Niet te geloven hoe veel random rommel iemand kan verzamelen in zijn auto. Van parkeerticketjes tot servetten en zelfs cadeaupapier, je kan het zo zot niet verzinnen of je kan het vinden in mijn auto. Niet oké dus, tijd om dit aan te pakken. Heel simpel moet ik gewoon minder lui zijn en elke keer ik uitstap iets meenemen van de rotzooi en meteen weggooien, easy peasy lemon squeezy!

~ mijn amandelen uit mijn keel laten verwijderen
Nou en om af te sluiten, de meest leuke van allemaal… NOT
Hier kijk ik echt zo ongelofelijk hard tegenop, maar wat moet dat moet zeker? Kort uitgelegd komt het erop neer dat ik meermaals per jaar zware antibiotica moet nemen tegen keelontstekingen die zich om de haverklap voordoen. Op aanraden van mijn dokter is het dan ook het beste voor mij dat ik mijn amandelen zo snel mogelijk operatief laat verwijderen.

De dag dat ik deze blogpost schrijf, heb ik een afspraak ingepland en zal ik in de vrij nabije toekomst al zonder amandelen verder gaan. Toegegeven ik ben best wel een beetje stressy want het is voor mij de allereerst keer dat ik überhaupt volledig in slaap zal worden gedaan en ik ben vooral bang dat ik nadien misselijk zal zijn of heel veel pijn zal hebben tijdens het slikken. Ik ben erover aan het nadenken om eventueel een stukje neer te pennen over mijn operatie en het herstelproces nadien, dus dit zullen jullie dan eventueel wel zien verschijnen wanneer het zo ver is.

Nog enkele tips voor het opstellen van je doelen
1) Hou sowieso in je achterhoofd dat het allereerst al geen verplichtingen zijn, maar eerder iets waar je naar wil streven en waar je je voor wil inzetten. Het is dan ook geen schande wanneer je doelen niet kan halen.

2) Stel doelen voorop die haalbaar zijn, maar tegelijkertijd toch een zekere uitdaging vormen. Even een voorbeeld: stel je sport letterlijk nooit en neemt niet eens de fiets naar je werk etc dan is het best een heel heftig doel om jezelf voor te nemen dit jaar een marathon te gaan lopen. Een beter doel en ééntje die je gemakkelijk kan halen is jezelf voornemen te starten met sporten op regelmatige basis en eventueel het start to run programma af te werken. Je zal vanzelf zien dat wanneer je doelen kiest die je enerzijds toch een uitdaging bieden waarbij je jezelf zal pushen en anderzijds toch echt te behalen zijn je je veel beter zal voelen. Deze succeservaringen zullen ervoor zorgen dat je je beter voelt en je kan je doelen beetje bij beetje aanpassen, moeilijker maken, … Het is niet fijn een doel te kiezen dat bijna niet te halen is en dat je dan ook op het einde van 2019 niet hebt behaald, dit geeft ook geen moed om het in 2020 te verbeteren.

3) Niet alle doelen zal je volledig kunnen checken of controleren, leer het los te laten. Het feit dat je het als doel vooropstelt (hang ze misschien ergens op waar je vaak passeert) wil al zeggen dat je er automatisch vaker aan zal denken, rekening mee zal houden of mee bezig zal zijn. Zo denk ik bij mezelf als voorbeeld aan het doel van het meer water drinken per dag, ik kan dit niet élke dag 100 % nauwkeurig checken, toch merk ik dat ik me er veel bewuster van ben dankzij dit doel te kiezen en dat op zich is al een verbetering.

Welke resoluties heb jij voor het jaar 2019? Laat het weten in de reacties, misschien kan ik de mijne nog verder aanvullen met enkele van jullie goede ideetjes!

Liefs, Romy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s