ervaring·review·tried & tested·wat je moet weten over

Wat is mijn ervaring met een vaste shampoo bar? – Foamie bar & Travel Buddy case review

Het is geen geheim dat ik graag waar mogelijk probeer hier en daar duurzamere keuzes te maken. Daardoor kon ik dus ook niet achterblijven met het gebruiken van verpakkingsvrije shampoo. Bij wat online zoekwerk, kwam ik al snel uit bij het merk Foamie. Ondertussen heb ik de shampoo bar al een tijdje in gebruik en kan ik met jullie mijn ervaringen delen.

Wat?
Een shampoo bar is in tegenstelling tot een vloeibare shampoo in plastic fles een vaste shampoo die dus verpakkingsvrij is. Er zijn verschillende soorten en geuren te vinden op de markt bij heel wat diverse merken. Na wat opzoekwerk komt Foamie relatief als goedkoopste prijs – grootte van de bar uit de bus ten opzichte van andere merken.

Omdat ik niet goed wist welke versie te kiezen, nam ik contact op met Foamie en zij hebben mij voor haar dat snel vet wordt de ‘You’re Adorabowl’ aangeraden. Naast shampoo bars heeft Foamie ook bars in het assortiment die je douchegel, conditioner en zelfs gerichtsreiniger kunnen vervangen.

Verpakking

Hierboven schreef ik natuurlijk verpakkingsvrij, toch komt de shampoo bar met enkele ‘verpakkings’onderdeeltjes, weliswaar duurzamer dan plastic. Het zeepje komt in een doosje van karton en bevat een klein touwtje waarmee je het kan ophangen in je douche.

Update: ondertussen woon ik ergens waar geen bad, maar alleen een douche is. Mijn ervaring is toch dat het doosje een must is! Je kan de shampoobar bijna nergens hangen dat er geen enkel water zou opkomen en zelfs als ‘ie veilig weghangt van de douchestralen, gaat het toch een beetje schuimen door de warmte en het vocht in de je douche waardoor je product verliest. Opbergen met een dekseltje is dus een must!

Hoe opbergen? Foamie Travel Buddy
Wanneer je het niet zo aangenaam vindt of misschien samenleeft met anderen en je je shampoo bar niet wil laten hangen in de douche, kan je deze ook opbergen in een perfect passende case van Foamie. Deze kocht ik er dan ook uiteraard bij, zo kan ik de shampoo netjes opbergen na gebruik.

Dit doosje is helemaal op maat en vorm van de Foamie bars en heeft net een tikje speling zodat je het gemakkelijk in het doosje krijgt. Je kan het doosje prima sluiten terwijl het touwtje naar buiten hangt. Na gebruik leg ik mijn Foamie op het schaaltje zodat het kan uitdruppen in het onderste gedeelte en kan opdrogen. Van zodra ik helemaal klaar ben met mijn after shower/bath ritueel is ‘ie zo goed als helemaal droog en kan het bovenste dekseltje er ook op.

Let’s test!
Allereerst kort iets over de geur, deze lijkt als de bar droog/vast is een beetje muffig te ruiken, maar eenmaal vochtig en aangebracht doorheen je haar is dit niet meer zo. De geur is aangenaam en blijft na het wassen voldoende, zonder overdrijven hangen.


Voor ik van start ging, had ik een beetje schrik dat het product niet zou gaan schuimen. Dit zegt totaal niets over hoe schoon je haar wordt of hoe goed het product werkt, maar voor je mentale beleving en een ‘schoon’ gevoel is dit toch een beetje belangrijk. Nu moet ik je vertellen, niets was minder waar! Dit product schuimde wel degelijk en dit zelfs vlotjes, ik was verrast. Ondertussen heb ik de shampoo bar al enige tijd in gebruik en ik heb het vermoeden dat hij wel lang mee zal gaan, pluspuntje!

Hoe gebruik ik de shampoo bar?

  • De shampoo bar hangt met het koordje op aan de douchestang of badkraan.
  • Mijn handen en haar zijn nat, ik maak de shampoo bar ook nat.
  • Ik wrijf de bar tussen mijn handen (ongeveer een tiental seconden), waardoor er schuim ontstaat.
  • Dit breng ik dan aan op mijn haar en begin met wassen zoals je zou doen met een gewone vloeibare shampoo.
  • Zo ga ik nog een keer of twee opnieuw over de shampoo bar en terug in mijn haar om alles voldoende aan het schuimen te brengen.
  • Na gebruik laat ik hem met resterend schuim opdrogen in het doosje, het heeft geen zin om af te spoelen want het gaat dan alsnog opnieuw schuimen en zo verlies je product.
na gebruik, opgedroogd

Dit kost mij niet perse noemenswaardig meer tijd dan wanneer ik mijn haar zou wassen met een vloeibare shampoo, opnieuw een pluspuntje! Eens je er mee weg bent, gaat het als vanzelf super vlot.

Het is redelijk essentieel dat je de shampoo bar ergens kan ophangen, anders glipt hij uit je handen en eenmaal onder een douchestraal of in je badwater gaat er veel product verloren vrees ik. Daarnaast heb je ook geen handen vrij om je bar tussendoor ergens neer te leggen want je hebt aan beide handen en de shampoo bar volop schuim, die je natuurlijk wil benutten. 

Na gebruik is m’n haar schoon en fris, het ziet er niet anders uit. Alleen merkte ik dus wel dat mijn haar (dat sowieso snel vet wordt) na gebruik van de vaste shampoo bar nog sneller vet werd dan anders. Dit zorgt ervoor dat het voor mij toch geen winnaar is want:

  • Ik moet dus of vaker mijn haar wassen = meer watergebruik ; meer product gebruik.
  • Meer droogshampoo gebruiken = alsnog producten uit een (spuit)bus opmaken en dus meer afval.

Kortom, twee dingen die ik niet zou doen bij het wassen van m’n haar met een vloeibare shampoo. Hierdoor stel ik mezelf de vraag wat dan beter is: 1) een verpakkingsvrije shampoo gebruiken, maar wel elke dag water gebruiken om je haar te wassen en meer droogshampoo verpakkingen opmaken of 2) shampoo in plastic flessen gebruiken, minder je haar wassen en minder water verbruiken ; alsook minder droogshampoo gebruiken omdat van mijn gebruikelijke shampoo m’n haar minder snel vet wordt…

Hoe dit komt? Dat weet ik niet, ik denk dat het misschien kan komen door de ‘wax’achtige substantie van het product? Deze blijft misschien in je haar hangen? Krijg je moeilijker uitgespoeld? Waardoor je haar vetter wordt? Zo voelt de bar althans wel aan, wellicht omdat het de bedoeling is dat deze telkens opnieuw kan opdrogen en hard wordt, een beetje te vergelijken met een kaars zeg maar.

Conclusie
Foamie travel buddy
Over het opbergdoosje ben ik super tevreden. Het is stevig, zit goed vast, prima van formaat, toch handig om mee te nemen en bovendien makkelijk af te spoelen en schoon te maken. Extra positief puntje is het tussendeeltje met de gaatjes zodat eventueel water nog kan uitlekken en je Foamie bar niet vochtig blijft.

Foamie shampoo bar
Zelf ben ik helemaal om van het hele idee om minder verpakking te gebruiken en duurzamere initiatieven te ontdekken, toch wringt bij mij het schoentje dat mijn haar sneller vet wordt waardoor ik dus of vaker moet wassen of meer droogshampoo moet gebruiken. Hierdoor stel ik mezelf dan de vraag of het effectief – voor mijn haar althans – een meer verantwoorde oplossing is.

Wel ben ik positief verrast door het gebruiksgemak een vaste shampoo. Dit zorgt er dus wel voor dat ik open sta om in de toekomst andere merken hun shampoo bars uit te proberen en zeker wil overschakelen op een body bar ter vervanging van vloeibare douchegel in plastic flessen en bodylotion uit plastic potten. Gezien ik het opbergdoosje nog heb, is er zeker ruimte en de mogelijkheid om andere producten een kans te geven.

Prijs en verkrijgbaarheid
Zelf bestelde ik mijn Foamie bij Douglas voor 5,36 eurà net als de travel buddy case voor evenals 5,36 euro.

Heb jij ervaring met (shampoo) bars of andere vaste producten? Wat was jouw ervaring en welke raad je me eventueel aan? Laat het zeker weten via de reacties of stuur me een berichtje via de Instagrampagina!

Veel liefs, Romy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s