aanraders·eerste indruk·ervaring·review·wat je moet weten over

Een tattoo nemen?! – alles wat jij moet weten én mijn eigen ervaring

Wil je er graag een tattoo? Heb je binnenkort een afspraak? Zit je nog met twijfels? Alles wat je wil en moet weten gaande van het ontwerp kiezen, de pijn, de nazorg tot tips & tricks vanuit mijn eigen ervaring kan je hier lezen…

Ik een tattoo?!
Eigenlijk wilde ik al van ‘jongs af aan’ graag later tattoo’s nemen. Gelukkig heb ik er op die leeftijd van 15 jaar geen genomen haha, dan had ik nu rondgelopen met een vlindertje en dergelijke… Had ik persoonlijk wel even spijt gehad denk ik.

Naarmate ik ouder werd, op ‘Pinterest’ wat leuke tattoo’s zat te pinnen, steeds meer mensen in mijn omgeving een tattoo namen, … begon het bij mij toch ook wel wat te kriebelen om nu eens eindelijk de stap te zetten. Oorspronkelijk was ik zo iemand die het altijd wel zei dat ze er graag eentje wilde, maar nooit de knoop doorhakte en effectief een afspraak maakte.

Ontwerp kiezen
Er waren verschillende ontwerpen en tekeningen die ik zelf heel mooi vond. Door deze op mijn gsm te zetten en er dagelijks naar te kijken, kwam ik toch tot de conclusie dat ik op enkele wel erg snel uitgekeken was… Behalve die ene geometrische pijl vond ik écht prachtig en zeker op die plek! Het design leek me niet alleen tijdloos en strak, maar ook iets dat ik voor altijd mooi zou vinden. Verder staan pijlen onder andere voor de toekomst, verder gaan, voortgaan, … op zich is dit wel een positieve manier om naar het leven (met de nodige tegenslagen) te kijken, denk ik dan.collage.jpgBron: Pinterest

Disclaimer: Zelf ben ik gegaan voor een ontwerp dat ik erg mooi vind en niet zo zeer voor de emotionele waarde die erachter zit, ik weet dat er veel mensen zijn die dit een ‘no go’ vinden. Een tattoo is voor iedereen persoonlijk, het is je eigen keuze en je loopt er zelf mee rond. Daarom ben ik van mening dat ieder dit voor zichzelf mag uitmaken of je er persé een verhaal of betekenis achter wil hebben zitten.

Afspraak maken
Zelfs toen was ik toch best zenuwachtig want nu ging ik voor écht doen wat ik al zolang aan het zeggen was. Afgelopen zomervakantie heb ik de knoop doorgehakt omdat ik het nu toch eindelijk tijd vond om het idee in praktijk te brengen en iets voor mezelf te doen waar ik volledig achter stond.

Toen ik goed en wel wist wat ik wilde zetten en op welke plek ben ik gaan rondhoren bij vrienden en vriendinnen met ervaring. Alsook gaan uitkijken naar shops in de buurt waarbij m’n oog viel op “Maaikes Skin Art”“Maaikes Skin Art” in Heist-op-den-Berg. Na wat info die ik makkelijk aan hun via de facebookpagina kon opvragen, mocht ik langskomen om een afspraak te maken. Ik vond het erg fijn dat je eerst een ‘voor’afspraak hebt alvorens een echte afspraak vast te leggen, zo ben je toch al eens in de shop geweest én heb je de artiesten al eens ontmoet. Op basis hiervan denk ik dat je op het moment van het zetten toch wat minder stressy zal zijn en kan je meteen polshoogte nemen van hoe hygiënisch de shop is, hoe de sfeer is, of je er op je gemak bent, …

Bij deze ‘voor’afspraak moest ik bepaalde papieren invullen over m’n medische gezondheid, werd er besproken wat ik wilde laten zetten, waar ik het wilde hebben, hoe groot, welke datum hij gezet ging worden, hoeveel het zou gaan kosten en betaalde ik een voorschot.

The moment of truth!
Enkele maanden na het maken van de afspraak was het dan eindelijk zo ver, op 3 oktober 2016 werd mijn allereerste tattoo gezet! Ik was zo nerveus dat een van de beste vriendinnen zich maar moest opofferen om mee te gaan. Onderweg in de auto heb ik een paar druivensuikertjes genomen en nog wat water gedronken om de kans op flauwvallen of misselijk worden te verkleinen. Daarnaast was ik ook goed uitgerust, want dit werd me ook aangeraden omdat dit het meest gezonde voor je lichaam is. Het is logisch dat je lichaam op en top moet zijn voor zo’n ervaring (drugs en alcohol zijn dus ook uit den boze).14976426_1778280705761631_7336588530363814299_o.jpg
Eenmaal aangekomen, begonnen we er meteen aan. Huid ontsmetten, alles klaar nemen, ontwerp erop zetten, even checken of het goed staat en dan tatoeëren maar! Op een klein kwartietje stond ‘ie er helemaal op en was het al gepiept. Denk dat ik tegen 16 uur binnenging en om 16.30 uur alweer buitenstond. Dus op een halfuurtje tijd werden de voorbereidingen gedaan, m’n tattoo gezet en de nazorgmaatregelen overlopen.

Voor mijn design betaalde ik in bovengenoemde tattooshop 120,00 euro en de pijl zelf is 10 cm lang.

Pijn
In eerste instantie was ik er volledig van overtuigd dat het echt massa’s pijn zou gaan doen omdat ik van mezelf toch wel vind dat ik nogal kleinzerig ben, ik van mensen had gehoord dat het wel pijn deed, je ruggengraat toch ook wel een gevoelige plek is, … Met andere woorden ik ging dus totaal van het allerergste uit!

Uiteindelijk moet ik eerlijk bekennen dat ik het echt wel super goed vond meevallen, vreemd eigenlijk. Misschien komt het doordat ik vooraf echt dacht dat ik “dood zou gaan van de pijn”, in vergelijking daarmee valt alles natuurlijk nogal mee haha. We moeten er natuurlijk ook geen doekjes om winden, het doet vanzelfsprekend wel een beetje pijn hé. Ze steken nog wel altijd een naald meerdere keren in je huid en vooral wanneer ze over dezelfde plek gaan, gaf dit vond ik een branderig gevoel. Verder voelt het een beetje aan als iemand die je met een scherpe puntige nagel heel hard al drukkend steeds krabt op hetzelfde plekje.

Toch is deze ervaring, wat je voelt, hoe je het zou beschrijven of vergelijken met iets anders en hoeveel pijn het doet voor iedereen persoonlijk en naar het schijnt ook afhankelijk van de plek.

Nazorg en genezingsproces
Elke tattooshop en artiest heeft zijn eigen methode of manier van nazorg met bijpassende producten of zalfjes. Volg altijd de instructies die zij jou meegeven. Voor mij was dit in een notendop: het zo veel mogelijk open laten, regelmatig insmeren met de voorgeschreven zalf, niet krabben, beetje uitspoelen met water, uit de zon blijven en niet weken in water.

Persoonlijk denk ik dat ik er erg goed en snel vanaf ben gekomen. Na ongeveer een week was het ‘ergste’ voorbij en na twee à drie weken had ik totaal geen velletjes meer en was de tattoo helemaal tot z’n recht gekomen. Alleen de eerste twee à drie dagen had ik er een beetje last van, het doet niet echt heel veel pijn, maar het voelt eerder een beetje ‘ambetant’. Als je het moet uitspoelen of zalf moet opsmeren voelt het een beetje lastig in de zin van ‘kom er niet aan’, ‘blijf er af’, ‘niet te hard drukken’, … Ik zou het vergelijken met een schaafwond of blauwplek. Daar ga je niet dood van, maar het is ook weer geen fijn gevoel hé en zeker niet als mensen er aan gaan zitten.16441503_1249339995160948_1486577526_n

Daarna kwam voor mij eigenlijk het allerergste van het volledige proces, nog erger dan het zetten – ja je leest het goed! De jeuk was echt verschrikkelijk… Omdat het een wondje is dat geneest, begint het ook te jeuken en dit is een goed teken want dan is het aan het genezen. Doordat krabben uit den boze is (je kan korstjes lostrekken en inkt meer uit de huid halen), is dit jeukachtige gevoel écht niet oké. Maar goed dit ging na verloop van tijd ook wel weer over en voor ik het wist was men tattoo helemaal verveld en ‘teruggekomen’. Wanneer ik dacht dat het helemaal in orde was, heb ik voor de zekerheid nog elke dag een laagje zalf gesmeerd, nadien om de twee dagen, … Zo heb ik het rustig en stilletjes aan afgebouwd.

Van een vriendin die al een jaartje ongeveer een tattoo op haar rug heeft kreeg ik enkele tips voor de langetermijnzorg die ik zelf zeker in gebruik ga nemen:
~ Bjj het afdrogen gaat ze niet bruusk en hard wrijvend over haar tattoo, maar dept ze.
~ Wanneer ze in de zon komt, smeert ze een iets hogere factor en een iets dikker laagje zonnecrème op de tattoo voor extra bescherming. Zo houdt de donkere kleur ook langer mooi en zal hij minder snel ‘vervagen’.
~ Om de zoveel tijd (bv. 1x per week) smeert ze hem in met een hydraterende crème zonder alcohol, parabenen, … om de huid extra te voeden en de tattoo mooi verzorgd te houden.

Enkele maanden verder?
Ondertussen staat m’n tattoo er al enkele maanden op en ik heb nog geen seconde spijt gehad! Het valt eigenlijk heel moeilijk en raar te beschrijven hoe dit nu voelt, mensen die eentje hebben zullen het misschien wel herkennen. Je voelt je wel anders, maar tegelijkertijd ook weer niet… Het is alsof je tattoo echt een stukje van jou is en volledig bij je hoort. Alsof dit altijd al zo geweest is, echt heel raar! Omdat mijn tattoo op mijn rug staat, word ik er natuurlijk ook niet heel de tijd mee geconfronteerd en toch is ‘ie er wel. Zo geraak ik er ook niet snel op uit gekeken.
16441635_1249339901827624_2108495215_n
Verder kan ik de vaak gehoorde uitspraak “Tattoo’s zijn echt verslavend eens je er ééntje hebt, wil je er nog!” volledig beamen. Stiekem had ik misschien wel gehoopt dat het gehele gedoe zowel het zetten als de nazorg ‘zo erg’ zouden zijn dat ik er nooit meer eentje zou wensen. Dit omdat het enerzijds niet mag van papa zolang ik nog thuis woon (1ntje was zijn maximum) en anderzijds omdat ik ook niet meteen de intentie heb om me helemaal vol te zetten of tattoo’s op té zichtbare plekken te nemen (met het oog op de toekomst als leerkracht).

‘Helaas’ ben ik nu helemaal ‘hooked’ en ben ik vrijwel zeker dat van zodra ik thuis mag of uit huis ben ik nog wel één of meerdere tattoo’s zal nemen. M’n ‘Pinterestbord’ staat dan ook al aardig vol en het kriebelt stiekem toch wel een beetje… Misschien rond mijn verjaardag nog eens polsen bij de papa?! 😉
collage
Bron: Pinterest 

Tips & tricks
1) Het klinkt super cliché, maar denk alsjeblieft goed na over wat je laat zetten… Je loopt er namelijk wel de rest van je leven mee rond en het zou echt zonde zijn als je achteraf spijt krijgt! Ook voor bepaalde jobs (die je later misschien wil uitoefenen) is het belangrijk niet alleen goed na te denken over wat je zet, maar ook waar op je lichaam je het zet.

2) Doe vooraf voldoende research over alles gaande van shops, artiesten, persoonlijke ervaringen van anderen, foto’s, ontwerpen, nazorg, gevolgen, … Denk eraan goedkoper is zeker en vast niet altijd beter, ga voor kwaliteit!

3) Uiteraard is het vanzelfsprekend om een professionele en hygiënische tattoo-artist met voldoende ervaring en goede recensies uit te kiezen, maar wat ik ook ontzettend belangrijk vond is hoe ik mij bij deze persoon voelde. Jezelf erbij op je gemak voelen vind ik toch wel een must, je zit er namelijk waarschijnlijk gestresst, uitgekleed, nerveus, … een tijdje op de stoel.

4) Neem de voorzorgsmaatregelen die je eigen tattoo-artist je mee- of opgeeft voor de nazorg nauw ter harte, je tattoo zal je er ontzettend dankbaar voor zijn. Zo zal hij het snelste genezen en krijg je het beste, mooiste en meest lang-houdende resultaat! Maak je je toch ergens zorgen over? Contacteer dan zeker zowel je tattooshop als eventueel je huisarts.

5) Bereid je mentaal voor op de ergste pijn, dan kan het in praktijk al zeker niet tegenslagen en alleen maar goed meevallen!
Hopelijk ben je wat wijzer geworden, heb ik eventueel vragen of twijfels bij je wegnomen. Is er toch nog iets niet duidelijk, wil je nog iets meer weten of zit je toch nog met vragen? Aarzel dan zeker niet om me te contacteren via het contactformulier.

Liefs, Romy


Heb je zelf een tattoo of wil je er graag eentje?
Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen, deel ze in de comments!

Een gedachte over “Een tattoo nemen?! – alles wat jij moet weten én mijn eigen ervaring

Plaats een reactie