DIY·wat je moet weten over

Alles wat je moet weten over: kwasten wassen + DIY

collage
Mensen kijken altijd vreemd op wanneer ik ze vertel dat het weer eens dringend tijd is om m’n makeupkwasten een wasbeurt te geven. Toch is het belangrijk dat ook jij dit regelmatig doet. Wil je te weten komen hoe je er aan begint, wat je nodig hebt, tips & tricks, … Lees dan zeker verder!

Waarom?
Sommige makeupkwasten gebruik je dagdagelijks, andere heel af en toe. Toch is het uiterst belangrijk dat je ze van tijd tot tijd eens een flinke wasbeurt geeft. Dit zorgt er enerzijds voor dat je kwasten terug netter kleur oppakken en afgeven (bv. een oogschaduwkwast gebruikt voor donkere tinten gaat nadien lichtere kleuren niet meer zo netjes afgeven omdat ze wat ‘mengen’ met de resterende donkere tint). Daarnaast nemen de kwasten uiteraard ook wel wat bacteriën, huidschilfers, … op. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller last zal krijgen van puistjes of onzuiverheden op je gezicht omdat je deze telkens opnieuw verspreid doorheen zowel je makeup als op je gezicht.

Disclaimer: Wat hieronder volgt is hoe ik mijn kwasten regelmatig was en dit vanuit mijn eigen ervaring en bevindingen. Iedereen heeft hier zo z’n eigen methode of aanpak voor, dus het kan zeker en vast zijn dat jij dit anders doet of het bij iemand anders op een volledige andere manier hebt gezien.

Wat heb je nodig?
~ je gebruikte kwasten
~ babyshampoo (mild voor de haren van je kwasten)
(~ ‘wasbordje’ of soort van ‘BrushEgg’ à check hieronder hoe je dit zelf kan maken!)
~ heb je geen wasbordje, kan je ook altijd gewoon je hand gebruiken
Persoonlijk prefereer ik een wasbordje en het ziet er misschien amateuristisch uit, maar het werkt echt top!
~ handdoeken (1 om je kwasten mee af te drogen en 1 om ze nadien te drogen op te leggen)
collage2.jpg

Extra: hoe zelf je wasbordje maken?
Sommige merken verkopen peperdure wasmatten om in je wastafel te leggen of washandschoendjes om makkelijk je kwasten te wassen. Dit kan je ook voor een appel en een ei lekker zelf maken! Op YouTube zag ik een tutorial en op basis daarvan heb ik mijn eigen wasbordje gemaakt.

Je hebt hiervoor nodig een plastic snijplankje, een lijmpistool en buisjes lijm voor in je lijmpistool (dit alles had ik budgetproof bij de ‘Action’ gehaald). Nadien ‘lijm’ je verschillende patronen (bolletjes, lijntjes, …) op je snijplankje en laat je dit drogen. TADAAA je wasbordje is al klaar, simpel toch?

De verschillende patronen en vooral de structuur (het ligt er wat dikker op) gaan er voor zorgen dat je kwasten in no time super schoon zijn want hierdoor gaan de haartjes vlot uit elkaar en kan het schuim overal goed tussen.
De tutorial die mij hierbij geholpen heeft kan je hier terugvinden.

voorbeelden van wat er te koop is

Hoe vaak en wanneer?
Er wordt aangeraden kwasten die je op dagelijkse basis gebruik toch één keertje in de week te wassen… Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dit zelf niet doe en ik ook niet veel mensen ken die dit effectief wel zo vaak doen. Mijn foundationkwast daarentegen wordt dankzij de vloeibare foundation na een tijdje wat ‘harder’ en gewoonweg vies, deze was ik dan relatief vaker dan m’n hele collectie eens snel tussendoor omdat het dan toch weer even wat fijner werkt en aanvoelt. Toch probeer ik om de zoveel weken eens tijd te maken om alle kwasten flink door het sop te halen.

Afhankelijk van hoe vaak jij je kwasten gebruikt, pas je je wasbeurten aan. Oogschaduwkwasten gebruik ik zeker niet elke dag, dus hoef ik in principe minder vaak te wassen dan de gezichtskwasten die deel uitmaken van m’n dagelijkse makeup routine. Daarnaast raad ik aan dat wanneer je huid een lastigere periode heeft gehad (bv. meer last van puistjes of onzuiverheden, oogontsteking, koortsblaasje, …) het wel kan lonen je kwasten te wassen. Zo verminder je de kans dat dit meteen terugkomt.

Wassen
Maak je kwast samen met je wasbordje/hand goed nat en breng een klein beetje babyshampoo aan op je wasbordje/hand. Maak nadien met de kwast verschillende bewegingen in alle mogelijke richtingen om het te doen schuimen. Wanneer je denkt dat je kwast schoon is, spoel je hem grondig uit zodat er geen schuim meer achter blijft. Nadien moet je de kwast goed uitknijpen zodat er niet onnodig veel water in achter blijft, dit is niet super voor je kwast en zal het droogproces alleen maar vertragen.
collage4.jpgSommige kwasten hebben 2 of meerdere keren nodig om volledig proper te geraken, dit is bij mij bijvoorbeeld het geval met mijn foundationkwast. Na 2 beurten waarbij het schuim een viezige kleur krijgt, is het schuim gewoon wit en weet je zeker dat ‘ie good to go is!
collage5Een BrushEgg is geen must, maar wel handig. Zeker voor kleinere kwastjes omdat de structuur en het patroon ook fijner is en dichter op elkaar staat. Dit is in tegenstelling tot de volledige wasmatten en handschoenen niet heel duur en kan je overal vinden. Mijne heb ik gekocht voor een vijftal euro bij ‘DI’.
collage3.jpg

Tips tussen je wasbeurten door
Kwasten die ik steeds gebruik voor hetzelfde product (bv. een kwast telkens voor blush, een kwast die ik enkel erbij neem voor bronzer, …) maak ik tussen de wasbeurten door niet echt proper omdat ze toch geen kleurverschil gaan maken aangezien je ze telkens voor eenzelfde product inschakelt.

Oogschaduwkwasten daarentegen gebruik je voor meerdere kleurtjes en dit kan ervoor zorgen dat de vorige kleur ‘in de weg zit’ van de andere kleur die je wil gebruiken. Om te vermijden dat kleuren zich gaan mengen en je één grote waas van modderachtige kleuren op je ooglid krijgt, neem ik er altijd een wc-papiertje of tissue bij. Hierop kan ik tussen het aanbrengen van verschillende kleuren of wanneer m’n look compleet is de kwasten eventjes op ‘afvegen’. Zo komt de overgebleven kleur er toch gedeeltelijk af en kan je nadien aan de slag met dezelfde kwast, maar een ander kleurtje.
collage6.jpg

Drogen
Wanneer je kwasten gewassen en goed uitgeknepen zijn, is het tijd om ze te laten drogen. Dit doe ik gewoon op een grote handdoek die ik ergens uit leg. Ook mijn BrushEgg laat ik hierop drogen omdat er dankzij de opening water in kan en dit zo nog kan ‘uitlekken’. Het beste laat je je kwasten toch enkele uren tot een dagje drogen. Meestal was ik m’n kwasten ’s avonds en laat ik ze dan ’s nachts drogen, de volgende ochtend zijn ze klaar om opnieuw gebruikt te worden.
15776377_1219639731454879_809460212_o.jpgVerwacht dus zeker niet dat wanneer je je kwasten wast, je er meteen terug mee aan de slag kan. Denk er dus aan dat je je wasbeurten nauw plant en niet de avond voor bijvoorbeeld een trouwfeest of iets dergelijk. Zelf was ik mijn kwasten vaak gedurende vakantieperiodes wanneer ik weet dat ik ze niet meteen de volgende dag nodig heb en ze dus voldoende tijd krijgen om rustig en volledig op te drogen, alsook terug in hun oorspronkelijke vorm te komen.

Probeer je kwasten als ze nat zijn en je ze te drogen gaat leggen niet in een of andere vorm te forceren want dan drogen ze gegarandeerd ‘scheef’ of verkeerd. Uit meerdere testen en ervaringen ben ik erachter gekomen dat je kwasten ‘bij elkaar knijpen’ (zie afbeelding hieronder) het beste werkt. Dit ziet er in eerste instantie nogal vreemd en misschien niet helemaal betrouwbaar uit, maar geloof me zo nemen ze tijdens het drogen hun eigen vorm terug aan.
15784778_1219639778121541_1444979270_oop deze manier drogen je kwasten het beste terug op in oorspronkelijke vorm, knijp ze dus goed samen in een soort van puntige vorm naar boven toe

Eindresultaat
collage8links zie je de kwasten die in de afbeelding hierboven nog bij elkaar geknepen waren om te drogen, je ziet dat ze terug in oorspronkelijke vorm gekomen zijn

Waar moet je op letten?
Er kunnen af en toe eens wat haren loskomen uit je kwasten tijdens het wassen of uitknijpen van je kwasten. Panikeer niet! Zolang er geen volledige stukken loskomen, is dit zeker en vast geen wereldramp. Daarnaast ligt dit niet aan jou of het wassen, maar helaas aan de kwaliteit van je kwasten. Sommige goedkopere kwasten die ik heb, verliezen bij elke wasbeurt (maar ook daarbuiten) wel eens af en toe wat haartjes. Andere kwasten heb ik al tientallen keren gewassen en hebben nog nooit een enkele haar gelost.

Online kan je super fancy ‘droogtorens’ kopen om je kwasten ondersteboven te laten drogen zodat het water er uit loopt in plaats van naar onder of in je kwast. Hier hoef je opnieuw ook het geld absoluut niet in te investeren, na alle wasbeurten is er slechts 1 kwast waarbij het ijzerstukje los kwam van het houten handvat als gevolg van het water. Dit was ook meteen weer gefixt met een klein druppeltje secondelijm en je ziet er helemaal niets meer van!
15818008_1219671594785026_1491206708_o.png

voorbeeld van een droogtoren die je kan kopen
je ziet dat er een soort van ‘zakjes’ aanhangen om je kwastharen in te steken, dit is dus hetzelfde principe van je kwasten bij elkaar knijpen in een puntje om ze in beste vorm te laten drogen

Wil je toch je kwasten liever op z’n kop drogen? Dan kan je ook je handdoek in een dieper bakje liggen en je kwasten tegen de rand laten rusten met de haren naar beneden. Pas hierbij wel op dat je de haren niet platdrukt tegen de boden van je bakje of potje want dan zullen ze zo drogen en staan je haren wagenwijd uit elkaar…

 

Hopelijk heb je er wat aan gehad!
Liefs, Romy

 

 

3 gedachten over “Alles wat je moet weten over: kwasten wassen + DIY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s